I 1683 finner man for første gang navnet Haugum, som senere mest har vært brukt som familienavn og gårdsnavn. På Haugum var det finere stell enn på de fleste andre gårdene i bygda, fordi gården i lang tid hadde vært sjefsgård (militær). Blant annet hadde de krustallerkener. Da «Skinnfellkallen» fikk se disse utbrøt han: «Tællika hadd me no aller eitt» (han snakket horgbygg; «tallerkener har vi nå aldri spist…»). Gamle lærer Svån fortalte at den stua som sto på Haugum før den som nå står der, var et særsyn. Det var fine malerier rundt veggene. Ståggåveien har alltid vært tung og bratt, og Sjøbyggene trengte en godbit når de var på vei til kirka. Buret på Haugum har både da og senere hatt ord på seg for å være gjestfritt.
Idag har gården ca.60 mål med dyrket mark, 2000 mål med skog. I de bratte terrengene rundt gården beiter hester på sommeren. Sandavollen er en setervoll og Haukoia ei hytte i Brungmarka som tilhører gården. I år 2001 ble trønderlåna ferdig restaurert av Ole Arild og Bjørg Kristin Haugum, den har blitt utleid som to boenheter. Smia ble også restaurert noen år etter. Nytt tømmer og tak, samt steingulv ble lagt innvendig.
Arve Kristian og Bina Mari Lien Haugum flyttet på gården i 2013, overtok sommeren 2016. Vi har flere prosjekter på gang, og vi elsker dette livet. Her er det som i gamledager fortsatt gjestfritt, vi ønsker alle som en hjertelig velkommen til gården.
Etter ett par år med mye jobb er vi kommet i mål med prosjekt selskapslokale. Vi har gjort alt for å bevare den gamle tømmerkassen, som vi selv synes er veldig sjarmerende. Hvis du er nysgjerrig på prosessen kan du se bilder av restaureringen nedenfor.